Project 2019: Franse Renaissance

Het nieuwe project van Key2Singing heeft als onderwerp de vocale muziek uit de bloeitijd van de Franse renaissance, met speciale aandacht voor het begin van de roerige Franse reformatie (16e eeuw). Centraal staat hierbij de prachtige poëzie van Clément Marot. We maken in het project een uitstapje naar de Nederlandse componist Sweelinck, die begin 17e eeuw de psalmberijmingen van Marot op muziek zette.
Clément Marot (1496–1544) was Frans hofdichter die vooral bekend is vanwege zijn elegante wereldlijke poëzie (élégant badinage): chansons, brieven, puntdichten, en zijn psalmberijmingen. Minder bekend zijn echter de composities op deze poëzie uit de eerste helft van de 16e eeuw. Het gaat hierbij vooral om ensemblemuziek. Deze muziek is van hoge kwaliteit en verrassend mooi, maar wordt zelden uitgevoerd.
Voor meer informatie over Clément Marot klik hier

Daarnaast willen we in koorbezetting psalmzettingen uitvoeren van J.P. Sweelinck (1561 – 1621), die voortbordurend op de madrigaalstijl van de Renaissance een geheel eigen stijl ontwikkelde.
Op het programma komen naast koorwerken van Sweelinck (o.a. psalm 6) chansons van: Claudin de Sermisy, Clément Janequin, Pevernage, psalmzettingen van Paschal de l’Estocart, Abel, Janequin, Goudimel, Lejeune, Louys, Pevernage. Ook zullen gebeden op tekst van Marot door Clemens non Papa worden ingestudeerd. Het geheel wordt afgewisseld met enkele solostukken met luit, onder andere van Le Roy en Morlaye.

We werken met wisselende vocale bezettingen, al of niet met begeleiding van luit en viola da gamba. Dit houdt de voorstelling levendig en afwisselend. Professionele instrumentalisten begeleiden de zangers.

Klik hier voor het Inschrijvingsformulier project 2019 Franse Renaissance.

Dit project heeft geen regie. We zullen werken aan taal en uitspaak van het oude Frans, interpretatie, expressie en de overdracht van de muziek aan ons publiek. Wel kunnen we waar dat wenselijk is, in beperkte mate spel, extra aankleding en attributen in de uitvoeringen worden ingezet.
Het project staat onder leiding van Margot Kalse. Zij werkt met de zangers aan vocale en muzikale kwaliteit, aan taal, stijlzuiverheid en expressie, en aan de specifieke vereisten van het ensemblezingen.

We onderzoeken op dit moment nog de mogelijkheden van een passende voordracht over Marot en de Franse Reformatie als inleiding bij de belangrijkste uitvoeringen van het project.
Als bijzondere mogelijkheid willen we vermelden dat in het jubileumjaar 2020 van Key2Singing er een grote Franse (barok)opera staat gepland mèt regie en alles erop en eraan, waarin deelnemers aan het project Franse Renaissance hun kennis van de (oude) Franse taal en stijl opnieuw kunnen inzetten!

Is dit voor jou een aantrekkelijke en leerzame uitdaging? Spreekt de muziek je aan? Meld je dan aan!

Uitvoering van genoemde werken vereist grote inzet en een hoog niveau van de deelnemers, zowel qua partijvastheid als qua intonatie: je moet luisterend kunnen zingen en je stem inpassen in het geheel met de andere stemmen. Daarom zijn er wel een paar vereisten.
Wat zijn de vereisten?

 1. Je bent een gevorderde zanger.
 2. Je kunt zelfstandig je partij instuderen en je hebt liefst enige ervaring met ensemble zingen.
 3. Indien dat nodig blijkt ben je bereid om een aantal gerichte zanglessen bij Margot Kalse te volgen.
 4. Je wilt je verdiepen in de muziek van het project, de Franse taal en de stijl uit de 16e eeuw en je bent bereid tot vocale training om deze goed te kunnen zingen.
 5. Je wilt ervaring opdoen en leren in het zingen in een ensemble met solo bezetting van de stemmen.
We streven naar een bezetting van ongeveer 18 zangers.

Audities Er zijn audities. Het auditiemateriaal zal uit onderdelen van het programma bestaan. De audities zullen in ensembles worden gehouden. Na inschrijving ontvang je de stukken waarmee je gaat auditeren. Een stemtest is onderdeel van de auditie, als Margot Kalse je stem nog niet kent.
De audities zijn gepland op:

 1. Zaterdag 16 Mrt 2019, 13:30 uur

De repetities* zijn wekelijks op zondagavond van 19.30 tot 22.15 uur in Leiden, aanvang 17 maart 2019 tot en met juni en 5 oktober 2019, met afwijkingen tijdens feestdagen.

 1. Maart: 17, 24, 31
 2. April: 7, 14, 22
 3. Mei: 5, 19, 26
 4. Juni: 9, 16, 23
 5. Augustus: 25
 6. September: 1, 8, 15, 22, 29
* Data onder voorbehoud

Uitvoeringen zullen plaatvinden in juni en september-begin oktober 2019.
Op dit moment zijn gepland of al afgesproken:
 1. Hofjesconcerten te Leiden, 9 of 10 juni
 2. 2 of 3 verzorgingshuizen in Leiden e.o. 30 juni, 13 juli en in september
 3. Waalse Kerk te Den Haag, 21 september (middag)
 4. Waalse Kerk te Leiden, 28 september (middag of avond)
 5. Kasteel Duivenvoorde?, 4 of 5 oktober

Repetitieweekend of twee losse dagen
Uit ervaringen met voorgaande projecten en uit evaluaties met deelnemers blijkt het van grote toegevoegde waarde te zijn om met de groep een intensieve meerdaagse workshop te houden. De datum hiervoor zullen we kiezen in overleg met de deelnemers. Indien mogelijk doen we dit weer in Friedeshiem bij Steenwijk in de kop van Overijssel, een fijne plek met een rustige landelijke omgeving waar ook wat gewandeld kan worden. Iedere projectdeelnemer dient zich ervan bewust te zijn dat deelname aan het project ook deelname aan dit workshopweekend inhoudt.
Een optreden kan onderdeel van de workshop zijn en bijdragen aan het leerproces.

Inschrijving en contributie Hier je inschrijfformulier. Als je mee wilt doen, stuur het ingevulde formulier dan zo snel mogelijk retour maar in ieder geval vóór zondag 10 maart 2019.
Na inzending ontvang je zo spoedig mogelijk onze reactie, verdere informatie en materiaal inzake de auditie en laatste projectupdates.
De deelnemersbijdrage van het project Franse Renaissance project is vastgesteld op € 250.
Dit is exclusief de kosten voor reis- en verblijf voor een eventuele workshop-periode.
Het project zal doorgaan bij een voldoende en kwalitatieve bezetting van zangers en de realisatie van de benodigde subsidies en donaties.

Wij hopen dat er een fijne deelnemersgroep zal ontstaan.

Bestuur van Key2Singing en Projectleider Margot Kalse

Massacre of Vassy 1562
Bloedbad van Wassy-sur-Blaise 1562