10-jarig jubileumproject: Opera - Orpheus ofwel de kracht van zang

Het tienjarig bestaan van stichting Key2Singing willen we graag vieren met een barokopera project: Orpheus.
Een opera in volledige uitvoering: zang, orkest, regie, enscenering, waarbij alle rollen en koren worden ingevuld door gevorderde amateurzangers, begeleid door een professioneel orkest o.l.v. Margot Kalse.
Margot koos voor het jubileum van Key2Singing de mythe van Orpheus, die uit liefde en hartstocht voor zijn overleden geliefde Euridice afdaalt in de onderwereld en het daar door de kracht van zijn zang voor elkaar krijgt om Euridice mee terug te mogen nemen naar de aarde. Dit verhaal gaat over de kracht van zang en muziek!
Basis is de compositie van Marc-Antoine Charpentier La descente d’Orphée aux enfers (2 aktes). Charpentier heeft de opera waarschijnlijk niet afgemaakt, want deze eindigt op het punt dat Pluto Orpheus toezegt Euridice terug te krijgen, mits hij niet omkijkt, gevolg door een koor waarin de geesten in de Hades het betreuren dat ze Orpheus’ muziek dan niet meer zullen horen. Wij maken het verhaal af met het laatste gedeelte van de 3e akte van Orfeo van Luigi Rossi waarbij de dramatische terugtocht en het (eeuwige) verlies van de geliefde van Orpheus centraal staan. Interessant hierbij is dat de Orfeo van Luigi Rossi de eerste echte opera was die in Frankrijk (Parijs, 1647) werd opgevoerd!
De uitvoering door stichting Key2Singing zal vooraf gegaan worden door de Proloog van Musica uit L’Orfeo van componist Claudio Monteverdi, ook wel de grondlegger van de opera genoemd.

Koorzangers (goede amateurs) gezocht die deze mooie muziek op de planken willen gaan brengen!
We gaan werken aan zang en spel en dat betekent ook voor velen de uitdaging om “uit het hoofd” te zingen. We willen heel graag dat het koor actief deelneemt in de regie en enscenering van de opera, dat betekent naast ‘stil spel’, daadwerkelijk acteren terwijl je zingt. Binnen de stichting hebben we al veel ervaring opgedaan het afgelopen decennium om zangers erop voor te bereiden om dit samenspel van zang en actie heel natuurlijk te doen zijn.
De keuze voor een combinatie van een Franse Orpheus opera en twee Italiaanse, betekent ook het zingen in deze beide talen! Hieraan zal de nodige aandacht worden besteed.
Wij zoeken ook zangers (gevorderde amateurs) om de kleinere rollen in te vullen.
In het project is ruimte om de kleinere solorollen door koorleden te laten vervullen. Je kunt je nu alvast aanmelden als je een kleine rol ambieert.
NB Alle kleine rollen zingen dus ook in het koor!
Het gaat hierbij om:
Daphné (metgezel van Euridice) sopraan
Enone (metgezel van Euridice) – sopraan
Aréthuse (metgezel van Euridice) – alt / mezzosopraan
Apollo – bas

En drie gekwelde figuren in de onderwereld:
Ixion – hoge tenor of alt(us)
Tantale – tenor
Titye – bariton

In Rossi zit nog een paar kleine rollen voor
Charonte – (bas)bariton
Giove – (Jupiter) tenor
Mercurio – alt(us)

Wij zoeken zangers (vergevorderde amateurs met ervaring als solist) die een hoofdrol ambiëren! We nodigen van harte vergevorderde amateurzangers uit om te auditeren voor een hoofdrol in de opera. Het gaat daarbij om de volgende rollen:
Orfeo – tenor
Euridice – sopraan
Proserpina – sopraan
Pluto – bas
[Laatste nieuws 5 februari 2020: inschrijvingen voor hoofdrollen is afgesloten]
Deze zangers zingen niet in het koor en gaan deels een eigen traject in van repetitie, regie, studie en begeleiding etc. om bij de uitvoeringen deze prominente posities op het toneel waar te kunnen maken. Audities voor deze rollen worden apart afgenomen, waarover bij aanmelding meer informatie verstrekt wordt. Inpassing in repetitieschema wordt gerealiseerd volgens onderstaande beschrijving. De repetitieperiode is van medio maart/begin april tot en met november 2020. De “vaste” repetitieavond is de zondagavond, met afwijkingen tijdens feestdagen en vakantieperiodes.
Bij de repetities is een repetitor aanwezig voor begeleiding. De repetities worden geleid door Margot Kalse.

Ook in dit project overwegen we een lang weekend te plannen; waarschijnlijk aan het einde van de zomervakantie, begin september, e.e.a. in overleg met de deelnemers. De invulling, locatie en condities volgen later. Margot is in overleg met een hele leuke en niet dure locatie in Frankrijk, waar we ook een concert zouden kunnen geven!

Uitvoeringen staan gepland voor november 2020. Beoogde locaties zijn de Leidse Schouwburg te Leiden en De Warenar in Wassenaar voor de integrale uitvoeringen van de opera. Daarnaast plannen we nog een aantal try-outs waarbij we delen van de opera zullen gaan brengen.
De integrale uitvoeringen worden begeleid door een orkest met professionele musici.
Data en locaties zijn nog in onderhandeling en worden bij de auditie nader bekend gemaakt.
Let op! De uitvoering in de Leidse Schouwburg staat gepland op vrijdag 20 november 2020 (nu nog onder voorbehoud). De dag van een uitvoering begint al in de ochtend met alle voorbereidingen, zoals bijvoorbeeld make-up en kapper. We verwachten dan ook dat iedereen de hele dag beschikbaar is en aanwezig kan zijn op de uitvoeringslocatie.

De kosten voor deelname aan het project zijn €350,00. Voor studenten is er een korting; zij betalen €250,00.

Wil je alvast een idee krijgen van de schoonheid van deze muziek, volg dan onderstaande (YouTube) linkjes (kopieer en plak de link in je favoriete browser);
https://www.youtube.com/watch?v=uUfEkOTvdWY
https://www.youtube.com/watch?v=mlOm-EXniDI

Resumerend:

Opera Orpheus, bestaande uit
- Prologo uit L’Orfeo van Claudio Monteverdi
- La descente d’Orphée aux enfers van Marc-Antoine Charpentier (2 aktes)
- Orfeo, van Luigi Rossi, einde van akte 3

Wat zijn de vereisten?

  1. Je bent een gevorderde zanger. Je kunt zelfstandig je partij instuderen.
  2. Indien dat nodig blijkt ben je bereid om een aantal gerichte zanglessen bij Margot Kalse te volgen.
  3. Je wilt je verdiepen in de muziek van het project, de Franse en Italiaanse taal en de stijl uit de 16e eeuw en je bent bereid tot vocale training om deze goed te kunnen zingen.
  4. Je wilt ervaring opdoen en leren in het zingen met acteren.
  5. Voor een eventuele solo rol: je hebt ervaring in solo zingen
We streven naar een bezetting van 16 – 20 zangers, evenwichtig verdeeld in SATB stemgroepen.

Auditie
Er zijn audities gepland voor koorzangers op zondagavond 2 en 16 februari of vindt plaats op afspraak. Het auditiemateriaal zal uit onderdelen van het programma bestaan. De auditie zal in koor- en ensemble bezetting (een stem per partij) worden gehouden. Na inschrijving ontvang je tijdig de stukken waarmee je gaat auditeren.

[Geen inschrijvng meer mogelijk voor hoofdrollen] Voor de hoofdrollen zullen aparte audities worden gehouden, datum wordt in overleg bepaald.

Na de auditie worden kandidaten persoonlijk uitgenodigd voor deelname aan het project.
Noot: Margot Kalse kan aangeven om bepaalde stemmen apart te willen horen, middels een persoonlijke stemtest.
Noot 2: De (koor-)auditie zal in principe op een zondagavond gepland worden.

Repetities
De repetities zijn wekelijks op zondagavond van 19.30 tot 22.15 uur in Leiden tot kort voor het laatste optreden (onder voorbehoud 20 november 2020), met afwijkingen tijdens feestdagen en vakanties. De aanvangsdatum van de repetities zal nog nader bekend worden gemaakt.
Een repetitieweekend in augustus/september 2020 is in overweging.

Uitvoeringen
Uitvoeringen zullen plaatsvinden in najaar 2020.
Op dit moment worden afspraken gemaakt voor:

  1. Tryout/fringe nog te plannen
  2. 20-sep, Tryout/fringe GGZ Rivierenduinen Leidschendam
  3. 25-okt, Tryout/fringe Florence Duinhage Den Haag
  4. 14-nov, 1e integrale uitvoering De Warenar in Wassenaar
  5. 20-nov, 2e integrale uitvoering in de Leidse Schouwburg te Leiden

Kosten en voorwaarden
Na ontvangst en bevestiging van deelname aan het project ontvang je een verzoek tot betaling van €350,00, over te maken op rekeningnummer NL90 INGB 000 530 7889 t.n.v. Stichting Key2Singing te Leiden onder vermelding van ‘Deelname Orpheus-project‘ voor 1 maart 2020.
Na 6 maart 2020 zal er geen restitutie meer kunnen plaatsvinden.

Klik hier voor het inschrijfformulier. Als je mee wilt doen, stuur het ingevulde formulier dan zo snel mogelijk aan mailadres key2singing@gmail.com.
Na inzending ontvang je verdere informatie en materiaal inzake de auditie en de laatste projectupdates.

Het project zal doorgaan bij een voldoende en kwalitatieve bezetting van zangers en de realisatie van de benodigde subsidies en donaties. Wij hopen dat er een fijne deelnemersgroep zal ontstaan.

Bestuur van Key2Singing en Projectleider Margot Kalse