Concerten project: Op Reis met Scarlatti!

Domenico Scarlatti (1685 – 1757) geboren te Napels, gewoond en gewerkt in Italië, Portugal, Spanje en Engeland is vooral bekend om zijn sonates voor klavecimbel. Veel minder bekend zijn z’n vocale werken, kerkelijk en wereldlijk. Deze zijn echter van hoge kwaliteit. Daarom heeft Key2Singing een Scarlatti project opgezet, dat inmiddels in volle gang is.

Aanleiding was, dat onze artistiek leider Margot Kalse de beschikking kreeg over twee Portugese handschriften met vocaal werk van Domenico. Na onderzoek is duidelijk geworden dat het Laetatus sum al is uitgegeven vanuit deze bron, maar wij maken gebruik van de leesbaarheid van dit handschrift door vanuit de partijen in het handschrift te zingen. Dit is weliswaar minder makkelijk studeren dan vanuit een partituur, maar het levert een dieper inzicht in en gevoel voor de structuur van het stuk.

Het andere handschrift, van het Te Deum, hebben wij inmiddels getranscribeerd. Het lijkt veel op Domenico’s Te Deum uit een andere bron. Ook hier studeren wij de muziek in vanuit de partijen, ditmaal dus getranscribeerd. Daarnaast heeft Margot het prachtige Stabat Mater gekozen om te programmeren, een bijzonder tienstemmig koorwerk met vier sopraanpartijen. Domenico’s wereldlijke muziek wordt vertegenwoordigd door de opera Tolomeo e Alessandro, waarvan de barokspecialist Alan Curtis een beknopte versie voor ons heeft gemaakt. Wij maken deze geestelijke en wereldlijke muziek tot een geheel in een bijzondere voorstelling met beweging, lichtspel en levend decor.

Alle zangers zijn (gevorderde) amateurs. Zes zeer getalenteerden krijgen de kans om solo op te treden in de opera. De zangers leren dus om te zingen vanuit partijen, zonder partituur, in de toen gebruikelijke sleutels. Daarnaast leren ze de muziek van Domenico Scarlatti in de juiste stijl te zingen, met de daarvoor vereiste techniek.

We zullen het publiek verrassen met een vernieuwende opzet van opera gemengd met koorwerken, waarbij we beide disciplines respecteren en tonen dat de som meer kan zijn dan de delen. Om dit te realiseren werken we samen met creatieve geesten.

Het project staat onder leiding van Margot Kalse.
De regie is in handen van Petra van Aken.

We volgen niet alleen de muzikale ontwikkelingen van Domenico Scarlatti, maar gaan, naast de concerten in Nederland, tevens op locaties die bepalend zijn geweest voor het leven en werk van Domenico Scarlatti, uitvoeringen verzorgen. We geven twee concerten in Rome, o.a. in de Santa Maria Maggoire, op 8 mei as., waar Domenico heeft gewerkt.

Vervolgens gaan we in Portugal, in het museum waar de handschriften waaruit we zingen worden bewaard, een voorstelling geven.

Geplande uitvoeringen

- mei 2015 in Rome (Italië),
- 24 mei 2015 in de Pieterskerk in Leiden (Hofjesconcerten),
- 12 juni 2015 in De Warenar te Wassenaar ,
- 14 juni in de Leidse Schouwburg en
- 11 december in Paço Ducal, Vila Viçosa in Portugal!