De kunst van het zingen
in de breedst mogelijke zin van het woord  

Archief Projecten

Opera Dido & Aeneas

Opera van Henry Purcell met amateurs in koor én hoofdrollen, begeleid door barokorkest, in een geënsceneerde uitvoering met dans door leerlingen van BplusC te Leiden.
Media
Interview met Margot Kalse in Leidsch Dagblad: 10-2010 over de intensiteit en energie van het opzetten en uitvoeren van een totaal-productie, zang, orkest, dans, enscenering en decor. Bewaking van de kwaliteit onder constante druk van de kwantiteit, het genoegen en plezier dat de cast beleeft aan het harde werken en het resultaat daarvan.
Foto collage
Beweeg uw muis over een plaatje en klik voor een vergroting

Poster Dido & Aeneas Grime Heksen spektakel Cast

Wanderer concert

Benefiet themaconcert t.b.v. de stichting met liederen voor zang en piano op het thema Der Wanderer.

Gregoriaans en Moderne Devotie in de Lage Landen

Schatgraven in ons cultureel erfgoed (1350-1500)
In 2012 organiseerde de stichting Key2Singing een project dat het Nederlandse culturele erfgoed op de kaart wilde zetten. Key2Singing beoogde met dit project nog niet eerder onderzochte, gepubliceerde en/of uitgevoerde spirituele muziek uit oude handschriften uit Nederland en België aan het licht te brengen. Het project bestond uit onderzoek, studie, uitgave van een cd en van een boek met gezangen in de oude notaties, workshops en concerten door ensemble Trigon.
Bekijk de brochure in pdf.
Voor een demo klik hier.
Beluister het radio-interview met Margot Kalse over dit project.

Moderne Devotie

De Moderne Devotie is een spirituele vernieuwingsbeweging die opkwam aan het einde van de veertiende eeuw. Geert Grote heeft de basis gelegd voor deze beweging. Vervolgens heeft Thomas a Kempis met zijn boek 'De imitatione Christi' (over de navolging van Christus) grote invloed uitgeoefend. Zoals in alle hervormingsbewegingen wilde men terug naar de bron: terug naar het geloof van de eerste christenen en samen leven in eenvoud en soberheid met zo min mogelijk bezit. Er zijn in de Nederlanden veel handschriften bewaard met gregoriaanse gezangen en liederen uit de Moderne Devotie. Hier ligt een schat aan mooie teksten op prachtige melodieën.

Media en Reacties
Media
04-2012: Studio Radio4 interview inzake project Moderne Devotie uit de Lage Landen en promotie van de uitvoering in de Martinikerk te Groningen en aansluitend 3-daagse masterclass te Bedum.

13 juni 2013: Boek en CD Presentatie "Liederen van Licht en Troost" in Historisch Centrum Zwolle, ingeleid door musicologe Dr. Ulrike Hascher-Burger.

15 februari 2014: IKON Radio4 interview inzake de specialisatie voor het zingen van middeleeuwse muziek n.a.v. de uitgave CD "Liederen van Licht en Troost".

18 maart 2014: Recensie van musicologe Dr. Ulrike Hascher-Burger inzake onderzoek en uitgave van de CD "Liederen van Licht en Troost"
'De CD Songs of Peace and Consolation is een hommage aan een Nederlands muzikaal erfgoed dat lange tijd onderbelicht is geweest: de vocale muziek van de Moderne Devotie, van Zusters en Broeders van het Gemene Leven, de Windesheimer koorvrouwen en koorheren. Veel van deze muziek is overgeleverd in liederenhandschriften, maar ook in liturgische handschriften. De Cd toont een brede mix uit eenstemmige en meerstemmige, Latijnse en Middelnederlandse liederen en hymnen, gezongen op een afwisselende manier die nooit verveelt. De heldere stemmen van de drie zangeressen, uitstekend op elkaar afgestemd, geven als het ware weer wat een van de hoogste muzikale doelen van de Moderne Devotie is geweest: uniformitas vocum, gezang als uit één mond.'
Quotes
 • Masterclass Bedum mei-2012
  • [deelnemer]…en ik wil jullie allemaal nogmaals bedanken,het was een erg fijne workshop/masterclass, de sfeer was prima en ik heb veel geleerd. Ik voelde me echt verwend en ik ben heel blij dat ik er bij was.

  • [van gastverblijf Bedum] Beste allen, De maand juni was voor ons een beetje een hectische maand (vanwege de officiële feestelijke opening van de Buitenhof die op zondag 1 juli heeft plaatsgevonden) en daardoor is de reactie van onze kant op jullie reacties wat blijven liggen. Maar we zijn jullie niet vergeten en ook niet dat het een geweldig leuke workshop was! Bedankt voor de leuke sfeer, de leuke reacties, de opbouwende suggesties (waar we zeker ons voordeel mee zullen doen) en de foto's…. Christofoor

Opera Semele

Opera van Handel met amateurs in koor én solorollen, begeleid door barokorkest in een geënsceneerde uitvoering met barokdans. Met ouderenparticipatie in de vorm van het bijwonen van repetities in het eigen woonzorgcentrum én actieve participatie van 70 plussers die een aantal koren meezongen, met twee uitvoeringen in deze huizen.
Media
 • Interview met Margot Kalse en Claudia Berman in Leidsch Dagblad: 20-02-2014 over het wordingsproces en de uitvoeringsvoorbereiding van de opera Semele: de samenwerking tussen professioneel orkest en amateur zangers in een integrale uitvoering onder strikte leiding toont aan dat deze niet onder hoeft te doen voor een professionele uitvoering.
Quotes
 • “De zoon van een goede kennis, die licht ADHD heeft waardoor hij heel veel moeite heeft om langere tijd op 1 plaats te zitten, vertelde dat hij enorm heeft genoten van de voorstelling. En ja, hij heeft de hele voorstelling boeiend vanaf zijn zitplaats gevolgd!”

 • “Prachtig om te zien hoe zang en toneel door zoveel enthousiasme en hard werken van iedereen mooi samen komen met licht en orkest, wat een ongelofelijke prestatie van iedereen!”

 • “Voor mij was het een aparte ervaring om zulke uiteenlopende soorten stemmen in een opera te horen.” Ik zat al snel op het puntje van mijn stoel om de volgende onbekende soort van klank mee te maken. Had nog nooit een amateur opera meegemaakt, en vond het eerlijk gezegd heel spannend en verrassend.”

 • “We hebben erg genoten van de voorstelling: mooie koorklank en heel boeiende verschillen in de stemmen van de solisten en ook prima spel. Bravo!”

 • “Heel veel kinderen in mijn klas kijken de voice en willen later zelf beroemd zijn en dat lukt natuurlijk bijna niemand. Maar jij zingt gewoon in een echte opera!”

 • Reactie van coördinator evenementen, FlorencePas Extra Thuis in Rijswijk. Locatie Steenvoorde: ‘Mag ik eerst melden dat ik veel reacties heb ontvangen n.a.v. de opera voorstelling. Men vond het prachtig. Eén persoon zei mij dat zij vond dat onze zaal eigenlijk te klein is voor een opera, met name qua geluid. Dat zou best kunnen maar voor de rest waren alle geluiden positief en men had de grootste achting voor jullie werk en inzet. Al met al was het een zeer geslaagde dag en ik wens jullie alle goeds toe bij de andere twee uitvoeringen die op jullie programma staan.’

Op Reis met Scarlatti

Domenico Scarlatti (1685 – 1757) geboren te Napels, gewoond en gewerkt in Italië, Portugal, Spanje en Engeland is vooral bekend om zijn sonates voor klavecimbel. Veel minder bekend zijn z’n vocale werken, kerkelijk en wereldlijk. Deze zijn echter van hoge kwaliteit. Alle zangers zijn (gevorderde) amateurs. Zes zeer getalenteerden krijgen de kans om solo op te treden in de opera. De zangers leren dus om te zingen vanuit partijen, zonder partituur, in de toen gebruikelijke sleutels. Daarnaast leren ze de muziek van Domenico Scarlatti in de juiste stijl te zingen, met de daarvoor vereiste techniek. We zullen het publiek verrassen met een vernieuwende opzet van opera gemengd met koorwerken, waarbij we beide disciplines respecteren en tonen dat de som meer kan zijn dan de delen. Om dit te realiseren werken we samen met creatieve geesten.
Crowd funding
 • Voor het werven van extra fondsen om het project te realiseren is er succesvol een crowd funding gevoerd. Klik hier op de promo die in de periode april tot medio mei 2015 is vertoond.
Domenico Scarlatti
Project informatie
Quotes
 • "Wat een bijzonder prachtig concert. Razend knap om al die Italiaanse teksten en noten uit het hoofd te leren, en dan het slot. Overweldigend."

 • "Wat een indrukwekkende voorstelling, wat knap dat iedereen zo veel ingestudeerd kreeg."

 • "Wat een klus hebben jullie geklaard! Iedereen heeft schitterend gepresteerd!"

 • "Mooi gezongen, bijzonder geslaagd concert.... Complimenten!"

 • "bij vlagen ontroerend"

 • "Jo-anne en ik hebben genoten van het concert van afgelopen zondag en graag wil ik het hele koor orkest en regiseusse en alle andere betrokkenen complimenteren met het resultaat. De operascenes waren veel uitgebreider dan ik had gedacht en erg inventief en leuk uitgebeeld. Compliment aan de regiseusse en aan jullie toneelspel en natuurlijk in het bijzonder aan ons aller Seleuce, om wie toch alles draait."