Key2Singing
2018 Tudors, Tunes and Teares

2018 Tudors, Tunes and Teares

Liefdesverdriet, melancholie en goddelijke troost spelen de hoofdrol in het programma Tudors, Tunes and Teares van het Leidse Key2Singing. Dit gezelschap van gedreven zangers brengt liederen ten gehore van de Engelse componisten Dowland, Byrd en Purcell, uit de tijd van Renaissance en Barok. De sfeer van de muziek varieert van subtiel en ingetogen via meeslepend weemoedig tot licht en uitbundig. Artistiek leider Margot Kalse: ”In die tijd was zwaarmoedigheid, ‘Melancholia’, een hype, zeer in de mode. Dit had onder andere te maken met de onbereikbare liefde, het aanbidden van een dame van stand. Zulke liefdes waren bij voorbaat gedoemd om niet vervuld te worden, en dat is natuurlijk mooi materiaal voor de kunst van het dichten en componeren. Componisten lieten zich er graag op voorstaan dat ze inspeelden op de publieke honger naar vervoering en droefgeestigheid. Zo gaf Dowland aan een pavane voor luit als titel zijn ‘handtekening’ Semper Dowland, semper dolens (Immer Dowland, immer lijdend) mee. Bij het gewone volk ging het er overigens een stuk ongecompliceerder aan toe, bijvoorbeeld bij het kiezen van een meisje op 1 mei, wanneer de Meiboom werd geplant. Daar hoorden vrolijke liederen bij en die laten we ook horen.“ 

Het programma biedt veel variatie, met geestelijke en wereldlijke liederen en met solo’s, duetten, kwartetten en koorwerk. De zang wordt begeleid op historische instrumenten: luit en theorbe (door Earl Christy) en viola da gamba consort (een familie van, letterlijk, ‘beenviolen’). 
 

Leidse middelbare scholieren Beeldende Vorming illustreerden de composities met schilder- en tekenwerk. Hun werk wordt in de Goede Herderkerk tentoongesteld en kan in de pauze en na afloop van het optreden worden bezichtigd.

Commentaren (van aanwezig publiek)
Wat was het mooi!Wat een prachtige koorklank heb je gecreëerd! En wat een dictie, ik kon alles verstaan!
Er zit een stijgende lijn in de uitvoering en van Key2Singing.
Sommige stukken klonken bijna professioneel!
Dit was echt goed!
Wat was het prachtig!“kippenvel”, “geweldig”, “wat leuk die afwisseling van verschillende ensembles, solo’s en koorstukken”, “prachtige muziek”
Er zit een stijgende lijn in de uitvoeringen van Key2Singing.

Muziekfragmenten (amateuropnamen)
Video Hear My Prayer
Video Man That is Born…
Video Gaillarde Earl of Essex