Opera Orpheus
Het tienjarig bestaan van stichting Key2Singing vieren wij met een barokopera project: Opera Orpheus ofwel de kracht van zang.
Een opera in volledige uitvoering: zang, orkest, regie, enscenering, waarbij alle rollen en koren worden ingevuld door gevorderde amateurzangers, begeleid door een professioneel orkest o.l.v. artistiek leider Margot Kalse.
Margot koos voor het jubileum van Key2Singing de mythe van Orpheus, die uit liefde en hartstocht voor zijn overleden beminde Euridice afdaalt in de onderwereld en het daar door de kracht van zijn zang voor elkaar krijgt om haar mee terug te mogen nemen naar de aarde. Dit verhaal gaat over de kracht van zang en muziek!
Opera Orpheus is een drieluik. Basis (het midden) is de compositie van Marc-Antoine Charpentier La descente d’Orphée aux enfers (2 actes). Charpentier heeft de opera waarschijnlijk niet afgemaakt. Deze eindigt namelijk in de onderwereld, op het punt dat Pluto Orpheus toezegt Euridice terug te krijgen, mits hij niet omkijkt. De geesten in de hades betreuren vervolgens dat ze Orpheus’ muziek dan niet meer zullen horen. Wij maken het verhaal af met het laatste gedeelte van de 3e akte van Orfeo van Luigi Rossi waarbij de dramatische terugtocht en het (eeuwige) verlies van de geliefde van Orpheus centraal staan. Interessant hierbij is dat Luigi Rossi aan het Franse hof werkte en dat zijn Orfeo de eerste echte opera was die in Frankrijk (Parijs, 1647) werd opgevoerd! Hiermee hebben we een Italiaans rechter zijluik. Het linker zijluik wordt ook Italiaans: de Proloog van Musica uit L’Orfeo van Claudio Monteverdi, ook wel de grondlegger van de opera genoemd.
We hebben een fijne groep goede amateurzangers die deze mooie muziek op de planken gaat brengen!
We werken aan zang en spel en dat betekent ook de uitdaging om “uit het hoofd” te zingen. Het koor neemt actief deel in de regie en enscenering van de opera, dat betekent naast ‘stil spel’, daadwerkelijk acteren terwijl je zingt. Key2Singing heeft veel ervaring opgedaan het afgelopen decennium om zangers erop voor te bereiden dit samenspel van zang en actie heel natuurlijk te doen zijn.
De keuze voor een combinatie van een Franse Orpheus opera en twee Italiaanse, betekent ook het zingen in deze beide talen! Hieraan zal de nodige aandacht worden besteed.
De rollen
De kleinere solo rollen worden door koorleden ingevuld.
In Charpentier zijn dit:
Daphné (metgezel van Euridice) – sopraan
Enone (metgezel van Euridice) – sopraan,
Aréthuse (metgezel van Euridice) – alt / mezzosopraan,
Apollo – bas
De drie gekwelde figuren in de onderwereld:
Ixion – haute contre (hoge tenor), Tantale – tenor, Titye – bariton
En in Rossi:
Charonte (Charon) – bariton, Giove – (Jupiter) tenor.
De hoofdrollen zijn:
Orfeo – tenor,
Euridice – sopraan
Proserpina – sopraan
Pluto – bas
Het project zou in april 2020 beginnen, dit kwam middenin de eerste lockdown terecht. Key2Singing heeft toen besloten om toch te beginnen en aanvankelijk via Zoom gerepeteerd. Rond zomer 2020 zijn we een paar keer buiten samengekomen om te repeteren, en een paar keer binnen in een grotere repetitieruimte. Tijdens de volgende lock-down hebben we online gerepeteerd via het programma Jamulus. Uitvoeringen en repetitieweekend zijn twee keer uitgesteld. We zijn dus steeds, met inachtneming van alle maatregelen afgekondigd door de overheid, de adviezen van RIVM en de organisatie Koornetwerk Nederland, in aangepaste vorm voortgegaan.
Wil je alvast een idee krijgen van de schoonheid van deze muziek, volg dan onderstaande (YouTube) linkjes:
https://www.youtube.com/watch?v=uUfEkOTvdWY
https://www.youtube.com/watch?v=mlOm-EXniDI
De repetities houden we wekelijks op zondagavond van 19.30 tot 22.15 uur in Leiden (vooralsnog buiten), tot kort voor het laatste optreden (18 september 2021), met afwijkingen tijdens feestdagen en vakanties.
Het repetitieweekend vindt plaats van 18 tot en met 20 juni op Buitengoed Friedeshiem te Steenwijk.
Uitvoeringen
4 september 2021 avond, theater De Warenar, Wassenaar
18 september 2021 avond, Leidse Schouwburg
Hiernaast plannen we nog enkele fringe voorstellingen in woonzorgcentra.