Key2Singing
2012 – 2013 Gregoriaans en Moderne Devotie in de Lage Landen

2012 – 2013 Gregoriaans en Moderne Devotie in de Lage Landen

Schatgraven in ons cultureel erfgoed (1350-1500)

In 2012 organiseerde de stichting Key2Singing een project dat het Nederlandse culturele erfgoed op de kaart wilde zetten. Key2Singing beoogde met dit project nog niet eerder onderzochte, gepubliceerde en/of uitgevoerde spirituele muziek uit oude handschriften uit Nederland en België aan het licht te brengen. Het project bestond uit onderzoek, studie, uitgave van een cd en van een boek met gezangen in de oude notaties, workshops en concerten door ensemble Trigon.

Beluister het radio-interview met Margot Kalse over dit project.

Moderne Devotie

De Moderne Devotie is een spirituele vernieuwingsbeweging die opkwam aan het einde van de veertiende eeuw. Geert Grote heeft de basis gelegd voor deze beweging. Vervolgens heeft Thomas a Kempis met zijn boek ‘De imitatione Christi’ (over de navolging van Christus) grote invloed uitgeoefend. Zoals in alle hervormingsbewegingen wilde men terug naar de bron: terug naar het geloof van de eerste christenen en samen leven in eenvoud en soberheid met zo min mogelijk bezit. Er zijn in de Nederlanden veel handschriften bewaard met gregoriaanse gezangen en liederen uit de Moderne Devotie. Hier ligt een schat aan mooie teksten op prachtige melodieën.

Media
04-2012: Studio Radio4 interview inzake project Moderne Devotie uit de Lage Landen en promotie van de uitvoering in de Martinikerk te Groningen en aansluitend 3-daagse masterclass te Bedum.
13 juni 2013: Boek en CD Presentatie “Liederen van Licht en Troost” in Historisch Centrum Zwolle, ingeleid door musicologe Dr. Ulrike Hascher-Burger.
15 februari 2014: IKON Radio4 interview inzake de specialisatie voor het zingen van middeleeuwse muziek n.a.v. de uitgave CD “Liederen van Licht en Troost”.
18 maart 2014: Recensie van musicologe Dr. Ulrike Hascher-Burger inzake onderzoek en uitgave van de CD “Liederen van Licht en Troost”
‘De CD Songs of Peace and Consolation is een hommage aan een Nederlands muzikaal erfgoed dat lange tijd onderbelicht is geweest: de vocale muziek van de Moderne Devotie, van Zusters en Broeders van het Gemene Leven, de Windesheimer koorvrouwen en koorheren. Veel van deze muziek is overgeleverd in liederenhandschriften, maar ook in liturgische handschriften. De Cd toont een brede mix uit eenstemmige en meerstemmige, Latijnse en Middelnederlandse liederen en hymnen, gezongen op een afwisselende manier die nooit verveelt. De heldere stemmen van de drie zangeressen, uitstekend op elkaar afgestemd, geven als het ware weer wat een van de hoogste muzikale doelen van de Moderne Devotie is geweest: uniformitas vocum, gezang als uit één mond.’

Quotes
Masterclass Bedum mei-2012[deelnemer]…en ik wil jullie allemaal nogmaals bedanken, het was een erg fijne workshop/masterclass, de sfeer was prima en ik heb veel geleerd. Ik voelde me echt verwend en ik ben heel blij dat ik er bij was.
[van gastverblijf Bedum] Beste allen, De maand juni was voor ons een beetje een hectische maand (vanwege de officiële feestelijke opening van de Buitenhof die op zondag 1 juli heeft plaatsgevonden) en daardoor is de reactie van onze kant op jullie reacties wat blijven liggen. Maar we zijn jullie niet vergeten en ook niet dat het een geweldig leuke workshop was! Bedankt voor de leuke sfeer, de leuke reacties, de opbouwende suggesties (waar we zeker ons voordeel mee zullen doen) en de foto’s…. Christofoor