Venezia PubQuiz VII
Venezia PubQuiz VII

Venezia PubQuiz VII

De vraag: “Venetië was een van de eerste grote Europese koloniale machten en beheerde eeuwenlang uitgestrekte gebieden buiten Italië, van de Adriatische zee tot de Levant, de zogenaamde Stato da mar. Hieronder vielen een aantal grote eilanden. Welke van de volgende hoorden NIET tot de overzseese bezittingen van Venetië?
1.       Sardinië
2.       Kreta
3.       Cyprus

Koloniën van Venetië

Antwoord 1 is de juiste. Sardinië werd door Aragon ingelijfd (Catalaans wordt er nog steeds gesproken). Maar Kreta, Cyprus en Korfu bleven in Venetiaanse handen totdat ze in de 16e eeuw door de oprukkende Ottomanen werden afgepakt. De invloed van Venetië is vooral in de architectuur van herenhuizen, openbare gebouwen, stadsmuren, vestingen, en arsenalen terug te zien.

In de voorbereiding van het project publiceren we regelmatig weetjes over Venetië in onze PubQuiz op FaceBook, bezoek eens onze FaceBook pagina voor een nieuwe quiz-vraag of kijk in onze Berichten voor eerdere vragen en weetjes.