Venezia PubQuiz VIII
Venezia PubQuiz VIII

Venezia PubQuiz VIII

De vraag: “Maskers zijn een essentieel item voor het carnaval van Venetië. De vermomming zorgt voor een mate van anonimiteit, wat weer aan de relaxte sfeer van het carnaval bijdraagt. Een aantal van de maskers zijn modern, sommige gaan terug naar de commedia dell’arte (Pulcinella, Pantalone, Pierrot, Arlecchino, Colombina), weer andere zijn puur Venetiaans. Van deze vier oeroude maskers is er een, die vroeger alleen door mannen werd gedragen. Maar welke is die:
1.       De gnaga
2.       De dama
3.       De moretta
4.       De bauta

Antwoord 1 is de juiste.

Gnaga

De gnaga, die werd gedragen door mannen vermomd als vrouwen. Het traditionele Gnaga outfit bestaat uit vrouwenkleding en een masker in de vorm van een poezenkop. Het geheel werd vaak gedragen met een mand onder de arm waarin katjes zaten. Zo gekleed kon men in de periode tussen de feest van St. Steven en de “vlucht van de leeuw”  (21 februari – het einde van het carnaval) zonder belemmering of vervolging met andere mannen vrijen. Gnaga’s konden voorbijgangers ook zonder belet met de meest schunnige taal bejegenen, in een falsetto stem zo scherp, dat het op het gemiauw van een kat leek. “Miauw” is gnau in het Venetiaans – daarmee, zegt men, de naam van het masker. De moretta werd normaliter door vrouwen gedragen, de bauta door beide seksen.

Over andere maskers zie: https://sognoitaliano.nl/2016/01/23/de-maskers-van-het-carnevale-di-venezia/.

In de voorbereiding van het project publiceren we regelmatig weetjes over Venetië in onze PubQuiz op FaceBook, bezoek eens onze FaceBook pagina voor een nieuwe quiz-vraag of kijk in onze Berichten voor eerdere vragen en weetjes.