Leidse Zang voor Kerk en Kroeg
Leidse Zang voor Kerk en Kroeg

Leidse Zang voor Kerk en Kroeg

In december 2024 start Key2Singing het project Leidse Zang voor Kerk en Kroeg met Leidse muziek uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Deze muziek is voor het overgrote deel eeuwenlang niet meer gezongen. Dit geldt al helemaal voor de motetten van Johannes Flamingus, die wij aan het transcriberen zijn vanuit de Leidse Koorboeken. Het programma sluit mooi aan bij de 450e verjaardag van het Leidens Ontzet.

Voor dit project zoeken we (ver)gevorderde amateurzangers. We zullen werken in kleine ensembles, schola en koor. De start is op 1 december met wekelijkse repetities op zondagavond in Leiden. De auditie is op 3 november ‘s avonds. Doe je mee?

Toelichting

De titel Leidse Zang voor Kerk en Kroeg zegt het al: in het project zingen wij zowel geestelijke als wereldlijke muziek. Het repertoire bestaat uit vier onderdelen die ieder hun eigen uitdaging geven:

  • Leidse liederen: liederen in het Nederlands die zich afspelen in Leiden en geschreven zijn op bestaande melodieën, zogenaamde contrafacten, o.a. uit het liedboek Het Leydsche Vreugden-Hof (1659);
  • Leids Gregoriaans: uit handschriften van de Leidse kloosters Lopsen en Mariënpoel;
  • Leidse polyfonie: motetten van de Leidse componist Johannes Flamingus (-ca. 1598), die van 1565 tot 1567 als zangmeester in Leiden werkte. Er staan aardig wat stukken van hem in de Leidse koorboeken;
  • Italiaanse madrigalen en een Nederlandse canon van de Leidse componist en stadsorganist Cornelis Schuyt (1557-1616).

Wij vragen de zangers om zelfstandig hun partij in te studeren. Key2Singing zal hulp bieden bij het instuderen door middel van midi-files en MuseScore. Het Gregoriaans zal echter met voor- en nazang (Via Voce) worden ingestudeerd zoals destijds gebruikelijk was.

Uit het voorproefje Zangworkshop Gregoriaans (24 augustus 2024 te Zoeterwoude Dorp) een paar citaten uit evaluatie met de deelnemers;

  • een dierbare dag
  •  mooie combi van technische kennis over en zelf zingen van gregoriaans
  • prachtige locatie, mooie stem van Margot, goede uitleg, leuke mensen
  • zelfs voor iemand die aardig van blad kan zingen is het lezen van deze notatie even een inspanning. Helaas waren de Latijnse teksten moeilijk te lezen.

Uitvoeringen

De Leidse Zang voor Kerk en Kroeg gaan we uitvoeren in kleine bezetting, schola- en koorvorm.  De Leidse liederen gaan we zingen op historische plekken in Leiden zoals het Wevershuis of hofjes. Er zal een stadswandeling zijn waarbij liederen over alledaagse zaken in het Leiden van toen worden bezongen door kleine ensembles. De wandelende concertbezoekers zullen samenkomen in een oude kerk voor de uitvoering van de kerkelijke muziek en de madrigalen uit Leiden.

Het tweede concert is in een conventionele setting in een kerk. Daarnaast geven we graag nog een derde uitvoering in een woonzorgcentrum en mogelijk een workshop in het kader van dagbesteding  in een soortgelijke instelling.

Wij werken samen met enkele professionele luitisten die op historische instrumenten spelen. De luit was destijds hèt begeleidingsinstrument bij zang en werd overal mee naartoe genomen. Wij kiezen voor professionele instrumentalisten om de zangers optimaal te ondersteunen.

Het project staat onder muzikale en artistieke leiding van Margot Kalse. Zij is zangdocent, zangeres en dirigent, gespecialiseerd in het Gregoriaans, in oude muziek en het Nederlandse lied. Zij heeft jarenlange ervaring in vocale coaching gericht op de uitvoeringspraktijk van oude muziek en maakte de Top 40 van de Gouden Eeuw.

Meedoen

Als je wilt deelnemen aan dit mooie project vul dan het inschrijfformulier in en stuur het voor 27 oktober naar .
Voor dit project is de auditie op zondagavond 3 november. We zullen je vragen een stukje van het repertoire in te studeren en voor te zingen.

Er wordt vanaf 1 december  2024 wekelijks gerepeteerd op zondagavond in Leiden, van 19.30 tot 22.15 uur. In mei is er een repetitieweekend in Fredeshiem, De Bult, Steenwijk.

We zullen twee hoofd concerten geven en een of twee kleinere concerten. Het concert met de stadswandeling is waarschijnlijk op 25 mei 2025.  De data van de kleinere uitvoeringen zullen ook rond die datum liggen. We zijn bezig met een optreden in het Openluchttheater in de Leidse Hout op 21 juni.

Zoals gebruikelijk bij projecten van Key2Singing, zal veel aandacht worden besteed aan samenklank, voordracht en uitspraak. Wij werken samen aan een fijne sfeer in de deelnemersgroep.

Aan deelname zijn kosten verbonden zoals hieronder vermeld. Inschrijven kan met het inschrijfformulier. Graag verzenden voor 27 oktober.

In het kort

*Key2Singing vindt dat onoverkomelijke financiële bezwaren geen reden mogen zijn om niet mee te kunnen doen aan het project inclusief het studieweekend. Het is daarom mogelijk hiervoor een regeling te treffen met de stichting.