Leidse zang voor Kerk en Kroeg
Leidse zang voor Kerk en Kroeg

Leidse zang voor Kerk en Kroeg

Concerten 25 mei en 21 juni

Muzikale wandeling langs Leidse historie met liedjes uit Het Leydsche Vreugden-Hof (1659) plus concert in de Waalse Kerk met Leids Gregoriaans, motetten uit de Leidse Koorboeken en madrigalen van de Leidse componist Cornelis Schuyt (1557 – 1616).

Voor dit project is Margot Kalse, artistiek leider van Key2Singing, diep in de Leidse historie gedoken. Samen met projectdeelnemers heeft zij transcripties gemaakt van stukken uit handschriften van Leidse kloosters en uit de Leidse Koorboeken. Zo brengt Key2Singing muziek die al eeuwen niet meer heeft geklonken weer tot leven.

De muzikale stadswandeling begint op het voorplein van de Lakenhal en voert langs een aantal monumentale plekken in Leiden. Op ieder van deze plekken wordt een lied gezongen dat over die plek gaat of waarin deze plek wordt genoemd. De liederen komen uit het liedboek Het Leydsche Vreugden-Hof (1659). Het koor wordt begeleidt door een luitist.

De wandeling eindigt in de Waalse Kerk waar het Key2Singing koor Gregoriaans uit de handschriften van de Leidse kloosters Lopsen en Mariënpoel zingt. Ook hoort u motetten van Johannes Flamingus (-ca. 1598), die van 1565 tot 1567 als zangmeester van de Leidse Pieterskerk werkte. Uiteraard krijgt u ook werken van de Leidse componist en stadsorganist Cornelis Schuyt (1557- 1616) te horen: madrigalen op poëzie van Italiaanse dichters en de canon ‘Bewaert heer, Holland en salight Leyden’. Een theorbist en een luitist zullen de zangers begeleiden.

Dit afwisselende programma met uitsluitend muziek afkomstig uit Leidse bronnen wordt uitgevoerd door het projectkoor van Key2Singing dat onder leiding staat van dirigente Margot Kalse.

De titel Leidse Zang voor Kerk en Kroeg zegt het al: in het project zingen wij zowel geestelijke als wereldlijke muziek. Het repertoire bestaat uit vier onderdelen die ieder hun eigen uitdaging geven:

  • Leidse liederen: liederen in het Nederlands die zich afspelen in Leiden en geschreven zijn op bestaande melodieën, zogenaamde contrafacten, o.a. uit het liedboek Het Leydsche Vreugden-Hof (1659);
  • Leids Gregoriaans: uit handschriften van de Leidse kloosters Lopsen en Mariënpoel;
  • Leidse polyfonie: motetten van de Leidse componist Johannes Flamingus (-ca. 1598), die van 1565 tot 1567 als zangmeester in Leiden werkte. Er staan aardig wat stukken van hem in de Leidse koorboeken;
  • Italiaanse madrigalen en een Nederlandse canon van de Leidse componist en stadsorganist Cornelis Schuyt (1557-1616).